Zagubiony
Kurczak tandoori:
składniki:
8 podudzi kurczaka
150 ml jogurtu naturalnego
2-3 łyżki tandoori Masala
1 łyżka pasty z tamaryndowca (Można zastąpić łyżką soku z cytryny lub limetki)
150 ml wody
150 ml oleju
sposób przygotowania:
1. W każdym podudziu wykonać 2-3 macięcia.
2. Do miski wlać jogurt i tandoori masalę i wymieszać.
3. do jogurtu z przyprawami włożyć mięso i dokładnie wymieszać. Wraz z marynatą wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny (Ja dawałam na całą noc )
4. W oddzielnej misce połączyć pastę z tamaryndowca z wodą, następnie dodać do marynaty i marynować przez 3 godziny.
5. Podudzia włożyć do naczynia żaroodpornego skropić olejem. Piec na uprzednio rozgrzanym piekarniku (grillu) przez 30-35 min. od czasu do czasu przewracając i skrapiając olejem.
6. Podudzia można ułożyć na liściach sałaty i udekorować krążkami cebuli, pomidorem i cytryną.
Tandoori masalę można zrobić samemu, ja akurat miałam gotową mieszankę
1 i 1/2 łyżeczki świeżo posiekanego imbiru
1 i 1/2 łyżeczki świeżego zmiażdżonego czosnku
1 łyżeczka chili w proszku
2 łyżeczki kminku mielonego
2 łyżeczki kolendry mielonej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
Ja zamiast pasty z tamaryndowca dałam łyżkę cytryny (znalazłam w internecie że można tak zrobić )
SMACZNEGO
Offline
Administrator
<mniam> to musi być pyszne Zrobię na 100% i napiszę jak mi smakowało
Offline
Administrator
Pochwalę się (a co ) zrobiłam dziś tego kurczaka, tylko trochę przepis zmieniłam i jak dla mnie pycha.
Offline
Bolly Star
Lubię kurczaka, więc kiedyś trzeba będzie spróbować
P.S W składnikach przeczytałam: ósemka POBUDZI kurczaka
Offline