Moderator
Suji Ka Halava
szkl. kaszy mannej
szkl. cukru
0,5 kostki masła
2 szkl. wody(lub 1 szkl. wody, 1 szkl. mleka)
Bakalie (orzechy, rodzynki )
owoce (banany, truskawki).
Masło roztopić w garnku, wsypać kaszę i prażyć stale mieszając do złotobrązowego koloru.
W drugim garnku zagotować wodę (lub wodę z mlekiem) i rozpuścić w niej cukier. Gdy kasza jest już uprażona można dodać do niej bakalie i gorący syrop. Należy robić to ostrożnie, ponieważ łączenie syropu z kaszą powoduje małą eksplozje(tak tak )
Następnie należy mieszać i dodać przygotowane owoce. Mieszamy dopóki halava nie przestanie lepić się do łyżki i zacznie odchodzić od garnka.
Da się ulepić z tego kulki.
Polecam na ciepło, strasznie słodkie
Offline