Zagubiony
Ciasto znad Gangesu
Składniki
• 13 dag masła lub margaryny
• 20 dag cukru
• szczypta soli
• 1 cukier waniliowy
• 3 jajka
• 20 dag mąki pszennej
• 10 dag mąki ziemniaczanej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/8 l mleka
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
• 10 dag czekolady
• tłuszcz i bułka tarta do formy
• Na lukier:
• cukier puder
• woda
• 1 łyżka soku z cytryny
• bakalie do dekoracji
Opis przygotowania
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło utrzeć z cukrem na pianę i dalej ucierając wbić jajko. Do masy stopniowo dosypywać obie mąki - pszenną i ziemniaczaną - zmieszane z proszkiem do pieczenia, sól i wlać mleko. Dodać cynamon, goździki oraz czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i wlać na wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką blaszkę keksową. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec 60 min. Do rondelka wsypać kilka łyżek cukru pudru, wlać wodę, sok z cytryny i całość dokładnie wymieszać. tak przygotowanym lukrem polać ciasto i posypać je płatkami migdałów i kawałeczkami suszonych moreli.
Offline
Administrator
Świetny przepis na pewno zrobię
Offline
Moderator
A czy ma ono jakąś profesjonalną nazwę?
Tzn. czy ją znasz?
Pytam, bo każda indyjska potrawa ma swoją nazwę, tj. ladoo, kurczak tandoori, karanji - nie ma takiej jak po prostu 'ciasto z nad Gangesu:
Offline
BollyUżytkownik
O ja jak ja mam odmierzy 13 dag ?? Albo 1/8 litra ?? No wage sie jeszce skombinuje ale co z mlekiem ??
KAJOLfank wydaje mi się, że to jest taka polska nazwa tego ciasta, a typowo w Indiach pewnie tego nie robią.
Offline
Moderator
Sory, że tak późno, ale 1/8 litra to będzie 125ml
Offline