Moderator
Hyderabadi Chicken Biryani:
na 2-3 osoby
ryż basmati 200g
części kurczaka bez kości i skóry - może to być pierś kurczaka
świeża kolendra / pietruszka
2 duże cebule
pasta do biryani lub gotowa mieszanka przypaw
pomidor
jogurt
kurkuma
4 goździki
laska cynamonu
4 owoce kardamonu zielonego
olej / oliwa
Namocz ryż przez 20 minut, a potem gotuj go ok 5 min z 3 - 4 ziarnami kardamonu, 4 goździkami i kawałkiem laski cynamonu. Odcedź ryż następnie wybierz z niego wszystkie przyprawy.
Kawałki posolonego kurczaka podsmaż na oleju / oliwie z cebulą, dadaj pomidora i pastę. Jeśli nie masz pasty, to najpierw podsmaż gotową mieszankę przypraw na patelni, a potem dodaj kurczaka, cebulę i pomidora.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem / oliwą. Na dole ułóż potrawkę z kurczaka. Następnie posyp danie kolendrą (ja nie lubię wiec spokojnie zastępuję ją natką pietruszki). Polej to trzema łyżkami jogurtu. Na wszystko połóż ryż. Wymieszaj łyżeczkę kurkumy z 1/4 szklanki wody (dla bardziej wymagających może to być namoczony w gorącym mleku szafran). Polej tym ryż. Całość polej szklanką wody.
Zakryj naczynie i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180'C.
Po 20 minutach odkryj wieczko i piecz jeszcze 10 min.
Podawaj z raitą lub zwykłym jogurtem naturalnym.
Offline
Wgląda bardzo dobrze
Skosztowałabym to
Offline
No właśnie... to tak jak zrobić Spaghetti bez makaronu
Offline