Moderator
Dwaraka barfi
Legumina z mąki z grochu włoskiego(cieciorki)
400g masła
300g mąki z cieciorki
250 ml mleka
250 ml wody
250 g cukru
garść orzechów cashew(mogą być również rodzynki lub inne bakalie,wg. uznania)
2 Ł startego kokosu
W garnku stopić masło,a następnie wsypać mąkę z cieciorki. Smażyć na małym ogniu, mieszając, żeby się nie przypaliła, Gdy mąka będzie jasnobrązowa, zdjąć z ognia.
W innym garnku przygotować syrop: zagotować razem mleko, wodę i cukier. Gotować przez chwilkę. Dodać do syropu oraczy(lub inne bakalie)oraz wiórki kokosowe. Wlać następnie do uprażonej mąki. Łagodnie mieszając, gotować na małym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje. Kiedy już ostygnie, wyłożyć na tacę i pokroić na kawałki. Każdy przystroić orzechem cashew lub posiekanymi pistacjami.
Offline
Nic do waszej rozmowy..... a Twój, że nie lubisz cieciorków?
tak w ogóle to próbowałam wczoraj to zrobić ale na samym początku przypaliłam to masło.... przyjechała mama i odstawiłam to na jakiś inny dzień.....
Offline
Zagubiony
Witam.Zarejestrowalam sie szczerze mowiac po to aby podzielic sie opinia na temat dwaraka barfi, ktore wczoraj zrobilam, a przepis wlasnie byl dokladnie ten
A wiec w smaku jest calkiem niezle,dla mnie troszke za malo slodkie, dla meza zas idealne.Niestety wyglad wizualny pozostawia wiele do zyczenia... .
Wydawalo mi sie,ze ma wyjsc z tego cos na wzror ciasteczka, a wyszedl hmm powiedzmy twardy budyn (puding).Jako, ze nie lubimy orzechow zrobilismy z samymi wiorkami kokosowymi, chociaz dwie lyzki to stanowczo za duzo.Suma sumaru polecam, chociaz jest to straszliwa bomba kaloryczna ))
Zrobilam tez samo barfi (mleko,maslo i cukier) robi sie znacznie dluzej, ale tez dobre (straszliwie slodkie).Mam nadzieje,ze z kolejnymi probami bedzie co raz lepsze Pozdrawiam.
Offline
Dziękujemy za opinię
muszę przyznać, że jeszcze się za to nie wzięłam
Offline