Moderator
Bhuni hui czini ka halawa
Pudding z kaszy manny z karmelem (mój ulubiony deser)
650 ml mleka
300 g cukru
200g masła
250 g kaszy manny
garść rodzynek
2 łyżeczki utartej skórki z pomarańczy
sok z jednej pomarańczy
Na średnim ogniu zagotować mleko. W garnku średniej wielkości stopić cukier, bezustannie mieszając drewnianą łyżką, aby się nie przypalił. Kiedy cukier brązowi się, powoli dolewać gorące mleko. Cukier natychmiast się skrystalizuje. Niektóre kryształy rozbić ,zamieszać a następnie gotować przez chwilę na małym ogniu, aż rozpuści się reszta.
W garnku, w którym wcześniej gotowało się mleko(po wcześniejszym umyciu) stopić masło a następnie wrzucić kaszę mannę i smażyć ją, aż zrobi się brązowa. Zmniejszyć ogień do minimum.
Do mleka z karmelem dodać rodzynki, startą skórkę pomarańczy i sok. Następnie powoli wlewać tę mieszankę do kaszy manny. Zamieszać kilka razy, by rozbić grudki. Przykryć i gotować na małym ogniu,aż kasza wchłonie cały płyn.
Offline
Administrator
Apetyczne
Offline
Zagubiony
Zabieram sie do gotowania
Offline
Bolly Star
Mi to nie smakuje. Jest bardzo niesmaczne..nikomu u mnie w domu nie smakowało.
Offline