Moderator
Nimbu Chawal czyli Ryż cytrynowy
350g ryżu basmati lub innego długoziarnistego ryżu dobrej jakości
1 łyżka ghee lub oleju roslinnego
1/2 łyżeczki kminku indyjskiego
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
5 lisci curry (w miarę mozliwości)
1 laska cynamonu (ok 5cm)
1 zielone posiekane chili
825 ml wody (3 i 2/5 szklanki)
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kurkumy (niekoniecznie)
2 łyżki masła
1 pocięta na 8 części cytryna
sok z cytrny (według uznania)
5 - 6 gałązek natki pietruszki
Sposób wykonania:
Ryż umyć w zimnej wodzie, namoczyć 15 - 20 minut a następnie odsączyć na sitku. W garnku rozgrzać tłuszcz i wrzucić nasiona kminku indyjskiego, czarną gorczycę, liście curry i cynamon. Kiedy już nasiona kminku zbrązowieją dodać posiekane chili i odsączony ryż. Następnie smażyć przez 2 - 3 minuty.
Kiedy nasiona ryżu staną się już przezroczyste wlać wodę z solą i zagotować (aby ryż nabrał złotego koloru dodać kurkumę). Gotować przez minutę na dużym ogniu, potem przykryć i zmniejszyć ogień. Przez następnych 17 - 18 minut co jakiś czas mieszać (aby ryż od spodu nie przywarł do garnka). Po tym czasie cała woda powinna zostać wchłonięta. Wyjmujemy kawałki cynamonu, polewamy ryż sokiem z cytryny i kładziemy na wierzchu plasterki masła. Podgotowujemy ryż jeszcze przez 2- 3 minuty na małym ogniu, bez przykrycia. Po tym czasie mieszamy i rozkładamy porcje. Każdą dekorujemy kawałkiem cytryny oraz natką pietruszki.
Smacznego!
Offline
AnJalii nie obrzydzaj, bo nikt tego nie spróbuje
Offline
Ja nie zamierzam muszę zrobić coś czego mama się nie doczepi i na bank będzie dobre
Offline
Bolly Star
AnJalii napisał:
wygląda jakby były w tym małe larwy
No dokładnie , Miałam właśnie napisać, że wygląda tak jakby robale tam były No, ale z zamkniętymi oczyma może to jest dobre
Offline