Moderator
Herbatka po indyjsku
Tego przepisu nauczyła mnie Ratha, przyjaciółka z dzieciństwa
Dla 2 spragnionych czegoś nowego przyjaciół potrzeba:
0,5 litra mleka(ile chcesz procent)
3 łyżeczki suszonych liści herbaty(ja parzyłam na gruzińskiej i cejlońskiej, ale liściasta Dilmah też jest niezła)
1 łyżeczka miodu
3 groszki pieprzu czarnego
Do pomocy:
Rondelek
Czajniczek do herbaty(może być duży imbryk)
Gumka warzywna(taka, jaką związują pęczki pietruszki lub koperku)
Kawałek gęstej gazy(20cm x 20cm, można kupić w każdej aptece)
2 kubki z przykrywkami(mogą być przykryte spodkami)
Szczypta cynamonu - opcjonalnie
Przygotowanie:
1. W rondelku zagotować mleko, uważać by nie "uciekło".
2. Do mleka dodać rozgniecone widelcem lub łyżką groszki pieprzu.
3. Jak mleko zacznie wrzeć, odstawić je z ognia i dodać miód, rozmieszać dobrze.
4. Z imbryka zdjąć przykrywkę, nakryć otwór gazą, opasać imbryk razem z końcami gazy gumką, by wyszło sitko na otworze imbryka, które nie będzie się zsuwać(albo poprosić kogoś potrzymać końce gazy nieruchomo).
5. Wgnieść gazę trochę do śroka otworu by wyszło takie wgłębienie.
6. We wgłębienie w gazie wsypać herbatę.
7. Przelać bardzo powoli(!) mleko z rondelka przez gazę do imbryka(czyli przez nasypaną w gazę herbatę).
8. 0dczekać kilka sekund, zdjąć z imbryka gumkę, zawinąć końcówki gazy do góry tak, by powstał woreczek z herbatą w środku.
9. Delikatnie poprzyciskać łyżeczką woreczek do ścianki imbryka by wycisnąć resztki mleka i naparu herbaty.
10. Wyciągnąć woreczek - herbata jest do wyrzucenia, gaza do przepłukania i suszenia - do następnego razu.
11. Teraz można nalewać herbatę po indyjsku do kubków. Jeśli lubisz smak cynamonu, to przed nalaniem odwróć kubek do góry dnem, zamocz brzegi w spodkuz wodą, a nastepnie w spodku z nasypanym cynamonem. Potem obróć brzegiem do góry i ostrożnie wlej herbatę z inbryka - tak by nie uszkodzić warstwy cynamonu na brzegu. Jak szkoda Ci czasu i wysiłku na takie cudowanie, zwyczajnie wsyp garść cynamonu do kubka, a potem zalej herbatą z imbryka.
12. Można podać przykryte przykrywką, by naparowało się w trakcie picia, albo poprostu, jeśli postarałeś się z tymi cynamonowymi brzegami.
Bardzo dobre w deszczowe dni, ale też w upał odpręża miłym smakiem
Pozdrawiam i życzę smacznego
Offline
Bolly Star
Tyle roboty żeby napić się herbaty
Gdyby ktoś chciał mi zrobić, to z chęcią bym spróbowała
Offline