Moderator
Aloo Gosht Kari
(Dla 6-8 osób)
Składniki:
1,5 kg mięsa (kurczaka, jagnięciny) pokrojonego w kostkę
2 łyżki ghee
1 łyżeczka czarnej gorczycy (nie da się jej zastąpić białą!)
½ łyżeczki kozieradki
6 ząbków czosnku
1 łyżka drobno posiekanego imbiru
3 średnie cebule pokrojone w kostkę
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki mielonej kolendry
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki (albo więcej…) chilli
Sól
2 łyżki octu
2 łyżeczki garam masala
750 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Na głębokiej patelni podgrzewamy ghee i wrzucamy gorczycę. Przykrywamy patelnię i czekamy aż ziarenka przestaną strzelać, wtedy dodajemy kozieradkę, czosnek, imbir i cebulę. Smażymy na małym ogniu aż cebula lekko zbrązowieje. Ważne żeby nie przypalić kozieradki bo robi się gorzka.
Teraz wrzucamy kurkumę, mieszamy i smażymy 30 sekund. Dodajemy mieloną kolendrę, kmin i chilli, mieszamy przez chwilę i wlewamy ocet. Czekamy aż wszystko wyparuje. Dodajemy garam masala i pokrojone mięso, mieszamy dokładnie aż całe pokryje się mieszanką przypraw. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około godziny lub dłużej, ważne żeby mięso było delikatne. Jeśli będzie za suche można dolać trochę wody.
Kiedy mięso zmięknie dodajemy ziemniaki i dusimy z mięsem do miękkości.
Posypujemy kolendrą i podajemy z ryżem bądź indyjskim pieczywem, np. z parathą polecaną przez IndiaMan.
Offline