Administrator
Laddu
• 1 kostka masła
• 1 szklanka grochowego puree • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
• 3/4 szkl. cukru pudru • 3 łyżki wiórków kokosowych
• szczypta cynamonu
Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozpuść masło na małym ogniu. Wsyp do masła grochowe puree i smaż, cały czas mieszając. Po 15 minutach groch powinien nabrać złotobrązowego koloru i zacznie wydzielać miły orzechowy zapach. Dodaj wtedy orzechy, wiórki kokosowe i cynamon. Smaż jeszcze przez 3 minuty, oczywiście cały czas mieszając. Zdejmij garnek z ognia i dodaj cukier puder. Wymieszaj dokładnie, a gdyby cukier utworzył grudki, rozetrzyj je drewnianą łyżką. Odstaw masę na 10 minut do ostygnięcia. Po tym czasie uformuj z niej 15 kulek wielkości orzecha włoskiego lub rozprowadź równo na małej tacy. Wstaw na 30 minut do lodówki. Następnie pokrój na małe kwadraty lub romby.
To słodki przysmak dzieci na całym Dalekim Wschodzie, przyrządzany z różnych odmian mielonego grochu. Grochowe puree, czyli zmielony na mączkę groch, możesz kupić w wielu sklepach. Możesz też zrobić go sam, mieląc groch w młynku elektrycznym.
Przepis sprawdzony
Smacznego
Offline
BollyUżytkownik
A dobre to jest ?? Bo tak szkoda żebym zrobiła, a później sama to wcinała. A co to jest to puree grochowe ??
Offline
Rozgadany
puree grochowe to zmielony groch nie wyobrazam sobie jak to ma smakowac ale chyba zrobie i wkońcu się przekonam
PYCHOTA normalnie palce lizać
Ostatnio edytowany przez Kaurwaki (2009-02-17 20:29:12)
Offline
Muszę to w końcu zrobić!
Bo przymierzam się już około 2 miesięcy ze zrobieniem tego laddu.
Zrobię je jeszcze w tym tygodniu! Koniecznie !
Offline
Rozgadany
warto zrobić
a najlepiej podwoić składniki zeby było wiecej bo znikna w ciągu kilku godzin
Offline
Dobrze, zapamiętam.
Na pewno zrobię! Muszę!
Offline
Mówicie, że dobre? Muszę spróbować zrobić
Składniki są takie "normalne" to zrobię, bo jak w innych przepisach są indyjskie przyprawy to nie da rady zrobić, bo u mnie nie ma takich sklepów z przyprawami świata
Offline
Rozgadany
ja wczoraj zakupiłam młynek i zabieram się do robienia laddu
Offline
Ja już ostatnio chciałam zrobić, ale muszę jeszcze gdzieś poszukać grochowe puree, a jak nie znajdę to kupię młynek
Offline
Rozgadany
ja nie znalazłam
kupiłam młynek za 65zł w realu
Offline
O dziękuję Kaurwaki To będę musiała pojechać do reala
Offline
Zawsze smacznie to wygląda na filmach, ale nie wiedziałam, że dodaje się zmielony groch....
Offline
Rozgadany
kiedy się gotuje to strasznie śmierdzi
Offline
Rozgadany
pyszne
smak na specyficzny, jak na Indie przystało
troszkę tłuste bo jednak to margaryna i orzechy
nie da się tego zjeść na raz
Offline
Tu gadamy o laddu, na barfi jest osobny temat
Kaurwaki dzięki. Koniecznie muszę spróbować
Offline
Rozkręca się
O myslałam ,że to jest trudniejsze
Offline
Rozkręca się
Ja musze spróbować
Offline
BollyUżytkownik
Mówicie, że warto? A dla człowieka, który nie miał styczności z jedzeniem o smaku orientu ( czyt. Moja Mama ) zjadliwe ? Bo jak zrobię to śmiem wątpić, że sama wszystko wsunę ;P A nie smakuje za bardzo ' grochowo' ? ;P
Offline
oooo Salasvati zadała bardzo dobre pytania jestem bardzo ciekawa odpowiedzi
Offline
Rozgadany
Zjadliwe nawet dla tych co maja uczulenie na wszystko co indyjskie (tak jak moje kochanie:P)
trzeba dać do spróbowania i nie mówić bo to i skąd to
jak ja zrobiłam pierwszy raz to akurat koleżanka wpadła ... z pudełkiem
Offline
Bolly Star
hmmm boję się trochę tego zapachu ,bo zawsze jak coś źle pachnie to ja się do tego zniechęcam, no ale zrobić trzeba kiedyś będzie... z zatkanym nosem
Offline
Hej zrobiłam Laddu!! Kiedy wsypywałam mąkę grochową to przypomniały mi się słowa Kaurwaki "kiedy się gotuje to strasznie śmierdzi "
Mi tak średnio smakuję ale mojej siostrze i tacie bardzo
o to Laddu w moim wykonaniu:
Offline