Shini - 2009-02-08 11:35:02

http://i39.tinypic.com/8yi0kx.jpg



Składniki (na 1-2 porcji)
25 dag marchewek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
8 pokrojonych orzechów nerkowca
3 łyżki ghee lub margaryny
kardamon do smaku

Przygotowanie
Marchewkę zetrzyj na bardzo drobnej tarce. Rozgrzej łyżkę tłuszczu, włóż startą marchewkę i smaż 5 minut. Wlej mleko i wodę, gotuj około 15 minut. Następnie dodaj cukier, resztę ghee i kardamon. Wymieszaj, a gdy masa zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodaj pokrojone uprażone orzechy. Zdejmij z ognia, przełóż do natłuszczonego naczynia. Gdy zastygnie, pokrój w kostkę.

Sonik - 2009-09-05 15:20:12

Nie lubię chałwy :/ a do tego jeszcze marchewkowa.
Shini próbowałaś?

Zulka - 2009-09-05 22:25:34

Ja baaardzo lubię hałwę za to za marchewką nie przepadam...

Shini - 2009-09-06 10:56:20

tak próbowałam, chałwy też nigdy nie lubiłam, ale to nawet dobre jest :D Widać zależy od gustu :p

shiningstar09 - 2011-11-27 13:09:48

Wczoraj robiłam podejście drugie ;)
I chyba się udało ;)
Jak dla mnie za słodkie. Smakuje jak toffi.

Shanti - 2011-11-27 16:45:51

Nie lubię ani chałwy, ani marchewki. :p
Ale widzę, że tobie shiningstar09 posmakowało. :)

shiningstar09 - 2011-11-27 18:18:40

Za słodkie ;)
I to nie przypomina smakiem ani marchewki ani chałwy xD

P.S Nie powiedziałabym, że tam marchewka jest gdybym sama nie robiła ;) 
      I za specjalnie mi nie smakuje, ale jestem dumna, że mi się danie udało :D