Shini - 2009-02-08 11:35:02 |
Składniki (na 1-2 porcji) 25 dag marchewek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki wody 8 pokrojonych orzechów nerkowca 3 łyżki ghee lub margaryny kardamon do smaku
Przygotowanie Marchewkę zetrzyj na bardzo drobnej tarce. Rozgrzej łyżkę tłuszczu, włóż startą marchewkę i smaż 5 minut. Wlej mleko i wodę, gotuj około 15 minut. Następnie dodaj cukier, resztę ghee i kardamon. Wymieszaj, a gdy masa zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodaj pokrojone uprażone orzechy. Zdejmij z ognia, przełóż do natłuszczonego naczynia. Gdy zastygnie, pokrój w kostkę.
|
Sonik - 2009-09-05 15:20:12 |
Nie lubię chałwy :/ a do tego jeszcze marchewkowa. Shini próbowałaś?
|
Zulka - 2009-09-05 22:25:34 |
Ja baaardzo lubię hałwę za to za marchewką nie przepadam...
|
Shini - 2009-09-06 10:56:20 |
tak próbowałam, chałwy też nigdy nie lubiłam, ale to nawet dobre jest :D Widać zależy od gustu :p
|
shiningstar09 - 2011-11-27 13:09:48 |
Wczoraj robiłam podejście drugie ;) I chyba się udało ;) Jak dla mnie za słodkie. Smakuje jak toffi.
|
Shanti - 2011-11-27 16:45:51 |
Nie lubię ani chałwy, ani marchewki. :p Ale widzę, że tobie shiningstar09 posmakowało. :)
|
shiningstar09 - 2011-11-27 18:18:40 |
Za słodkie ;) I to nie przypomina smakiem ani marchewki ani chałwy xD
P.S Nie powiedziałabym, że tam marchewka jest gdybym sama nie robiła ;) I za specjalnie mi nie smakuje, ale jestem dumna, że mi się danie udało :D
|