KAJOLfanka - 2008-10-08 20:01:25 |
Hyderabadi Chicken Biryani:
na 2-3 osoby
ryż basmati 200g części kurczaka bez kości i skóry - może to być pierś kurczaka świeża kolendra / pietruszka 2 duże cebule pasta do biryani lub gotowa mieszanka przypaw pomidor jogurt kurkuma 4 goździki laska cynamonu 4 owoce kardamonu zielonego olej / oliwa
Namocz ryż przez 20 minut, a potem gotuj go ok 5 min z 3 - 4 ziarnami kardamonu, 4 goździkami i kawałkiem laski cynamonu. Odcedź ryż następnie wybierz z niego wszystkie przyprawy. Kawałki posolonego kurczaka podsmaż na oleju / oliwie z cebulą, dadaj pomidora i pastę. Jeśli nie masz pasty, to najpierw podsmaż gotową mieszankę przypraw na patelni, a potem dodaj kurczaka, cebulę i pomidora. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem / oliwą. Na dole ułóż potrawkę z kurczaka. Następnie posyp danie kolendrą (ja nie lubię wiec spokojnie zastępuję ją natką pietruszki). Polej to trzema łyżkami jogurtu. Na wszystko połóż ryż. Wymieszaj łyżeczkę kurkumy z 1/4 szklanki wody (dla bardziej wymagających może to być namoczony w gorącym mleku szafran). Polej tym ryż. Całość polej szklanką wody. Zakryj naczynie i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180'C. Po 20 minutach odkryj wieczko i piecz jeszcze 10 min.
Podawaj z raitą lub zwykłym jogurtem naturalnym.
|
Sonik - 2010-01-22 00:13:43 |
|
AnJalii - 2010-01-26 16:58:17 |
nawet źle nie wygląda :)
|
Sonik - 2010-01-26 21:00:29 |
Wgląda bardzo dobrze ;) Skosztowałabym to :D
|
nika - 2010-01-27 11:16:19 |
Mmmm, chyba poproszę ammę, żeby to zrobiła :D Oczywiście bez mięsa..
|
AnJalii - 2010-01-27 16:51:12 |
Eeee mięcho musi być :D
|
Sonik - 2010-01-27 19:50:53 |
Mięcho daje ten smak :D
|
AnJalii - 2010-01-29 01:06:17 |
No właśnie... to tak jak zrobić Spaghetti bez makaronu :D
|